En bra lödkolv är halva jobbet

Lödning är inte svårt och du kan lära dig att löda på mindre än en timme. Lödning är färdighet som är viktigt inom elektronik. Oavsett om du vill reparera elektroniska apparater eller löda dina egna kretsar.

Det finns många verktyg som hjälper till att löda men inget är viktigare än lödkolven. Om inget annat behöver du minst en värmekälla och lite lödtenn för att utföra uppgiften. Lödkolvar finns i olika utföranden och sträcker sig från enkla till komplexa, men alla fungerar ungefär lika.

Det finns flera typer av lödkolvar för elektroniklödnind här är några

LÖDSTATIONER

Denna tillverkas av två olika delar. En huvudenhet med temperaturreglering och själva lödkolven. Huvudenheten kommer vanligtvis med en hållare för lödkolven, en rengöringssvamp och temperaturknappen.

Lödstationens bas är styrboxen som gör det möjligt att justera temperaturen. Kolven ansluts till basen och tar emot sin värme från elektroniken inuti. Det finns analoga enheter, som har en ratten som reglerar temperaturen. Och det finns digitala , som har knappar för att ställa in temperaturen och en display som visar dig aktuell temperatur. Vissa enheter har till och med extra funktioner som värmeprofiler som gör att du snabbt kan ändra mängden värme. Som tillhandahålls till spetsen för lödning av olika komponenter som till exempel värmekänsliga halvledare eller beroende av lod sammansättning.

LÖDPENNOR

Dessa ansluts direkt till ett vägguttag och har inte justerbar temperatur. Om du letar efter ett billigt lödkolv att använda ibland är detta en av de billigaste du kan hitta. Den har bara runt 30 W effekt och den har inte reglerad temperatur. Det betyder att det kan ta lång tid att värmas upp, och det kommer att ha svårt att hålla temperaturen.

Men för tillfälliga arbeten / reparationer och för det pris du betalar gör det jobbet. Om du letar efter en lödkolv som ska användas i dina elektronikprojekt. Och att använda oftare rekommenderar vi att du tittar på andra alternativ.

JUSTERBARA LÖDPENNOR

Dessa liknar penntypen men har justerbar temperatur.

GASLÖDPENNOR

Det här är ett bra val när du behöver lödkolven för att vara bärbar. Eller om du behöver löda någon mindre detalj. De drivs oftast av butangas.

Ingen lödkolv är komplett utan en förtennad järnspets

Spetsen är den del av lödkolven som värms upp och gör att lödningen. Kan flyta ut runt de två komponenterna som ska sammanfogas. Även om lodet kommer att hålla sig på spetsen när det appliceras. Är en vanlig missuppfattning att det är spetsen överför lödningen. Spetsen överför faktiskt värme till lodet som höjer temperaturen på metallkomponenterna till lödpunktens smältpunkt och lodet smälter i enlighet därmed.

De flesta lödkolvar ger dig möjlighet att byta spets. Om du behöver byta ut ett gammalt spets eller om du behöver byta till en annan typ av spets. Effektiviteten för värmen som överförs från spetsen till fogen beror på storleken på lödspetsen som du använder. Vanligtvis vill du ha en lödspets som är ungefär samma bredd som ytan du löder på.

När du löder, tenderar din spets att oxidera. Vilket innebär att det blir svart och det är svårt att applicera lod. Speciellt med blyfritt lod är det föroreningar i lodet. Som tenderar att bygga upp slagg på spetsen vilket orsakar denna oxidation.

Det är här svampen kommer in

Varje gång så ofta bör du ge din spets en god rengöring genom att torka av denna oxidation. Traditionellt användes en faktisk en vanlig våt svamp för detta. Att använda en våt svamp kan emellertid drastiskt minska livslängden på ditt tips.

Vid användning våt svamp kommer expansioner och sammandragningar göra att din spets kommere att slitas ut. Och kan leda till att ett hål utvecklas på sidan av lödspetsen. Lödkolven kommer att vara svår att använda.

Således har mässingssvampar blivit standarden för spetsrengöring. Mässingssvampar drar åt sig överskottet av lodet från spetsen. Och låter spetsen bibehålla sin nuvarande värmenivå som är hälsosammare för löd-spetsen.